Город

Вирощування перців і баклажанів. Практичний досвід

Плоди баклажанів Хороші врожаї перців і баклажанів можна отримати на пухким, родючим, багатою перегноєм грунту. Грунт починаємо готувати відразу після збору врожаю. Вивільнені грядки перекопуємо або культивуємо.

Навесні знову перекопуємо грунт, готуємо перегній або компост і комплексне добриво. З мінеральних добрив корисно використовувати ЗМЗ – гранульоване органо-мінеральне добриво. Місце під посадку перців і баклажанів вибираємо сонячне , в крайньому випадку, можна допустити невелике затемнення (на 2-4 години). По можливості воно має бути захищене від сильних вітрів.

В грунт розсаду висаджуємо в два терміни . Ранні сорти, які можна виростити і без укриття, висаджуємо, в залежності від прогнозу погоди, в кінці травня або на початку червня.

Інші сорти висаджуємо у другій декаді травня під плівкові укриття, краще використовувати укривний матеріал Агротекс або Спанбонд. Під ним рослини не згорять вдень і витримають невеликі заморозки.

Готуємо Грядки шириною 60 см, між ними 70 див. Висаджуємо в 2 ряди по краях грядки, в шаховому порядку. Перед посадкою розсаду добре поливають, щоб грудка землі не розсипався і коріння не пошкодилися. У кожну лунку кладемо пару жмень перегною або компосту і столову ложку комплексного добрива . Лунку перед посадкою добре проливаємо. Висаджуємо розсаду у вологу землю, яку треба добре обжати навколо коренів. Висаджувати краще в похмуру погоду або ввечері, щоб розсада легше прижилася. Якщо стоїть спекотна погода, грядки краще притінити на 2-3 дні, використовуючи старі простирадла, штори або інший світлий матеріал.

Дуже добре обприскати розсаду після висадки в грунт розчином епіне , який сприяє кращій приживлюваності, підвищує стійкість рослин до заморозків, посухи та хвороб.

Дуже важлива для врожайності перців і баклажанів глибина і схема посадки.

Баклажани заглубляем незначно , так як вони не утворюють додаткових коренів. Відстань між баклажанами в ряду 45-50 см, між рядами – 45-50 див.

Перець, як і томати, може утворювати додаткові корені, тому його краще заглибити при посадці так, щоб перші справжні листки опинилися над поверхнею землі, а сім’ядольні – в землі. Цей прийом, як вказують фахівці, підвищує врожайність на 10-15%.

Грядка перців Перець також висаджуємо в 2 ряди, відстань між рядами 45-50 див. У рядку відстань один від одного від 35 см для низькорослих, а для більш великих кущів до 45 див. Зазвичай рекомендують в літературі відстань від 15 до 30 див. Однак є дані досліджень за більш вільній посадці перцю. З рослин, посаджених на 50 см один від одного, отримували в 3 рази більший урожай, ніж з тих, що були посаджені через 25 див. Отже, врожайність з одиниці площі підвищується на 50%. Це досягається за рахунок кращої освітленості рослин і збільшення площі живлення.

Подальший догляд за перцем і баклажанами зводиться до поливу, підкормкам, розпушування, обприскування, створення більш комфортних умов.

Перці і баклажани дуже вибагливі до родючості грунту і вологи. Як при недоліку вологи, так і при її надлишку, рослини можуть скидати квітки і зав’язі. Ми поливаємо не менше двох разів на тиждень. Якщо ділянка з невеликим схилом, то при поливі зі шланга вода стікає в більш низькі місця. Тому в таких випадках застосовуємо метод дощування, вода при цьому рівномірно розподіляється по ділянці і добре зволожує грунт на необхідну глибину. Хоча б раз на тиждень проводимо розпушування, так як при утворенні кірки рослинам не вистачає атмосферного повітря. Тим, хто буває на своїх ділянках тільки по вихідних, можна рекомендувати проводити мульчування грунту навколо рослин шаром соломи або трави товщиною до 10-15 см. Це допоможе зберегти вологу в грунті і захистить від бур’янів.

За літо проводимо не менше 3 підживлень. 1-2 підживлення проводимо розведеним коров’яком (1:10) або пташиним послідом (1:15) з додаванням золи і суперфосфату. Ще два підживлення – з використанням торфо-гумінових добрив. Перший раз підгодовуємо через 2 тижні після посадки, інші підживлення з інтервалом 2 тижні.

Для кращого зав’язування плодів тричі обприскуємо біопрепаратами, що володіє комплексом корисних властивостей: збільшується кількість зав’язей, підвищується – від 5-6 до 15. Зайві зав’язі і квітки видаляємо. Вирізаємо і неплодоносні пагони. Регулярно видаляємо знову з’являються квіти і пагони, які відплодоносили. Такий прийом дозволяє підсилити зростання залишилися зав’язей і отримати більший урожай за наше коротке літо.

Щоб кущі перців не завалювалися під вагою плодів, їх підгортаємо, а ось баклажани підгортати не рекомендують.

Урожай баклажанів Прибирання проводимо вибірково. Баклажани зрізаємо по мірі необхідності при досягненні ними розміру, відповідного сорту. Перці можна зрізати по досягненні ними технічної зрілості. Регулярний збір стимулює розвиток залишилися плодів і збільшує урожай. На насіння перці прибираємо, коли вони почнуть здобувати повну зрілість (червоніти, жовтіти), а дозрівають вони вже в приміщенні.

У серпні, коли почнуться похолодання, перці і баклажани, які вирощувалися у відкритому, грунті, вкриваємо плівковими тунелями. Під укриттями вони можуть плодоносити ще якийсь час. Перед настанням сильних заморозків великі і середні плоди збираємо. Частина кущів, на яких ще залишилися плоди, можна висмикнути з землі і розвісити в сарайке, де вони приблизно з місяць зберігаються свіжими.

Городники діляться досвідом

Ніна

Перці, як і огірки, люблять вологу землю, тепле і вологе повітря, тому їх можна в одній теплиці садити. Від нестачі вологи вони можуть скинути зав’язі, скидають зав’язь вони і від незапилення. Якщо Ваші перці ростуть в теплиці, треба, як і помідори, трусити їх годин в 11, коли підсохнуть і пилок зможе летіти. Спробуйте обприскати зав’яззю або бутоном, ці препарати навіть у погану погоду покращують запилення і зав’язування плодів.

Людмила

Обриваючи перший квітка у перцю, урожай підвищується? Я про таке вже читала, але рука не піднімається, обірвати квіточку, адже перший перчик раніше з’явиться.

Марія

Коли на перці з’явиться перша квітка, видалите його . Це королівський квітка! Урожай буде хороший!

Ніна

Я тільки баклажани і то не все тримаю в кімнаті, все інше і перці і помідори на балконі. Там же тільки вночі температура низька. Саме так буде, коли ми їх висадимо в грунт – вдень тепло, вночі холодно. Нехай звикають, потім менший стрес.

Людмила

А я не ризикую з перцем, читала, він зупиняється в рості при температурі нижче 10 градусів, доросле ж рослина не так чутливо до знижених температур. Над помідорами знущаюся, вони витримують.

Ніна

Я вже давно залишаю перець на балконі, дуже часто там близько 5 градусів, т. к. він засклений, але не утеплений, та ще щілин море. Так що можна не вкривати, а якщо укривати, то краще лутрасілом. Втім, можна і плівкою, але її бажано підняти над рослинами, щоб не стосувалася листя.

Ніна

В цьому році, начитавшись “дачний форум – наша дача” купила і посіяла 6 березня перець Біг-Мама. Так він вже наздогнав і перегнав перець, посіяний 13 лютого. Там його дуже хвалять. Інші сорти Купець, Зірка Сходу, Атлант, Зорька. Сію їх вже не перший рік. Радують урожаєм.

Ніна

Якщо жовтіють і обпадають сім’ядольні листочки, це не страшно, а от якщо інші, то можливо мікроелементів не вистачає. Корисно побризкати “Уніфлор мікро”, “Цитовит” або “Флорист мікро”. Циркон дуже хороший при хворобах, в тому числі вірусних,

Олена

Найулюбленіший сорт перців червоний. Жовтий Помаранчевий Бик – хороший і великий сорт для Сибіру. Удобрюю циркон, епін, энерген. Можна полити або обприскувати.

Людмила

Можна Епіне обприскати – він від стресів різних, десь недолили, десь перелили. Фитоспорином теж добре обприскати, він від усяких хвороб. Я вже розвела, до висадки в грунт обприскаю.

Плоди всіх сортів можна використовувати різноманітно. Однак салатні перці (F1 Бабушкіна грядка, Голубчику, Вірне серце, Нічка, Шоколадка, Бузковий туман) більше підходять для вживання свіжими. У них соковиті, товсті (близько 5-7 мм) стінки, яскраве забарвлення, вищий вміст біологічно активних речовин. Але при термічній обробці вони можуть стати в’ялими і втратити привабливість. Для салатів також годяться і деякі перці для цільноплідної консервації з невеликими, але солодкими і пряним ароматом плодами – F1 Лисичка (помаранчевий), Цукерочка (вишневий), Півник, Бухарест (яскраво-червоні) . Для консервування шматочками, а також фарширування і заморозки підходять перці F1 Світлячок, Скоромох, Льодяник . У них плоди конусовидної форми, масою близько 150 г, яскраво червоного забарвлення в біологічній зрілості. Причому вони зберігають корисні властивості і незабутній смак і при кулінарній обробці.