Коли не можна знімати томати з гілки, а коли найкращий час для збору врожаю помідорів
Найприємніша робота для садівників і городників, це збір врожаю, бачити результат праць досить втішно. Однак, така культура, як томати часто вимагає збору набагато раніше, ніж вони повністю дозріють. Більш того, збирати їх з гілки, коли вони стануть готові до вживання, не зовсім правильне рішення, а ось чому я розповім сьогодні.
Дуже красиво виглядають червоні, достигли томати на гілці. Однак, якщо ви залишаєте плоди до повного дозрівання, то треба розуміти, що вони забирають у куща дуже багато енергії і сил, які в свою чергу, могли б віддати більш маленьким плодам для кращого росту.
Скільки часу росте плід томату
Томат у середньому зростає 42 дні, це близько шести тижнів. До кінця шостого тижня плід стає темно-зеленого кольору. У цей період знімати урожай саме не правильне рішення, оскільки він хоч і виріс, але ще не набрав вітамінів, цукрів та інших корисних речовин.
Стадії розвитку і визрівання томатів
Наступна стадія дозрівання томатів обумовлюється більш білястим кольором – ця стадія молочної стиглості томатів. В цей період у них збільшується кількість крохмалю, однак якщо зняти плоди саме в цей момент, то ми так само ще не отримаємо очікуваного результату. Достигати плід буде довше і смакові якості у нього гірше, в цей час він все ще набирає корисні речовини, цукор і трохи обсяг.
Тому в ці два періоди не доцільно знімати плоди для дозрівання, якщо звичайно немає небезпеки розвитку фітофтори.
Коли можна знімати урожай томатів на зберігання і дозрівання
Наступна стадія дозрівання так звана бланжеваястиглість. Помідори починають набувати більш бурий колір саме в цей період плоди накопичують багато цукру, вітамінів і корисних мікроелементів. Якщо у вас є потреба зібрати урожай, то зараз це робити можна. До кінцевого дозрівання пройде приблизно два тижні.
стадія дозрівання – рожева стиглість
Передостання стадіядозрівання називається рожевастиглість, це той стан плодів, при якому вони вже набрали всі необхідні мікроелементи та поживні речовини, цукру, а також обсяг самого плоду, який характерний сорту. Приблизно через 5 днів буде червоний помідор і готовий до вживання. Це самий правильний період збору урожаю, на цій стадії томати можна сміливо вживати в їжу.
Остання стадія – це стадія повного дозрівання плоду. В цей час помідори знаходять колір заявлений селекціонерами, це можуть бути різні колірні гами, від зелених до чорних.
При зборі врожаю в такому стані є деякі мінуси, зокрема вони полягають у тому, що в плоді накопичуються велика кількість кислот, а також знижується кількість цукрів. Чим довше томат буде перебувати на гілці, тим менш цінний він буде в якості набору корисних мікроелементів, помідор починає перезревать і ставати не смачним. До всього іншого, плід може почати втрачати товарний вигляд, а саме – тріскатися, піддаватися різним хворобам і гнити.
Після того як зібрали урожай в останніх трьох стадіях ми повинні створити умови для дозрівання врожаю, найсприятливіші умови, коли томати викладаються в один шар при температурі від 10 до 15 градусів, при більш низькій температурі томати можуть піддатися загнивання.
Як продовжити термін зберігання і дозрівання томатів
Хочете продовжити термін зберігання томатів і їх період дозрівання, то своєчасно прибирайте з коробки ті плоди, які почали червоніти.
Як прискорити дозрівання плодів
Щоб зібрані помідори швидко дозріли, покладіть в коробку один або кілька стиглих томатів вони почнуть виділяти газ етилен і тим самим будуть сприяти швидкому дозрівання зелених плодів. Напишіть в коментарях які способи прискорення дозрівання знаєте ви.
В який час і коли краще збирати томати
Найсприятливіший час для збирання томатів – це коли у теплиці і на вулиці сухо, немає роси, збір треба здійснювати, до поливу рослин.