Кулінарія

Секрети приготування смачної козулі: швидко, просто, гаряче

Козуля – представник роду дрібних оленів. Свою другу назву – козуля або дика коза отримала виключно з-за зовнішньої схожості з козою домашньої.

М’ясо косулі відноситься до делікатесів, має наступні характеристики:

  • Калорійність на 70% нижче, ніж у яловичини, приблизно 150-160 ккал на 100 грам.
  • Ніжна структура, з невеликими прошарками легкоплавких полі і моно ненасичених жирів, які становлять всього 6% – в 2 рази менше, ніж у яловичині.
  • Високий вміст білка близько 21,4-21,5%, Омега-6 – 400 мг на 100 грам і Омега-3 – 90 мг.
  • Нульовий глікемічний індекс і 0% транжиров.
  • Різноманітні мікроелементи і вітаміни, особливо багато ніацину (вітаміну В3) 6,7 мг, фосфору (PP) 202 мг і калію 318 мг.

Таким чином, косулятина універсальний – підходить для дієтичного та дитячого харчування, для швидкого відновлення сил після хвороб і для збагачення раціону абсолютно здорових людей

Цікаво! Найвищу харчову цінність представляють субпродукти – нирки, печінка і серце.

Температурні режими та особливості приготування козулі

Приготування козулі відрізняється від методів підготовки і обробки дичини з більш грубими волокнами – кабана, ведмедя, лося, зайця.

Не застосовуйте способи томління на низьких температурах, інакше, м’ясо перетвориться в липку, кашоподібну субстанцію і з’явиться специфічний запах, що нагадує печінку. Ідеальні методи – вугілля або смаження на чавунній сковороді на середньому вогні.

  • Заздалегідь дістаньте форму з холодильника, залиште при кімнатній температурі на 30-40 хвилин, тоді козуля приготується рівномірно, так як не буде перепадів внутрішніх температур.
  • Перед гасінням або запіканням обсмажте шматочки у вершковому маслі протягом декількох хвилин щоб «запечатати» соки. Загальний час приготування не повинно бути тривалим. А порції необхідно раз в 1,5-2 хвилини перевертати.

Ідеальна внутрішня температура готової козулі становить 55-60оС. Знявши з плити чи вугілля, закрийте м’ясо фольгою і залиште на 10 – 20 хвилин і тільки потім нарізайте і подавайте.

Спеції та доповнення до косулі

М’ясо козулі дуже ніжна і делікатна. Спеції до нього додавайте помірно – чим яскравіше смак у травички, тим менше її потрібно, а від маринування й зовсім можна відмовитися.

Якщо все ж хочеться позбутися присмаку дичини, то найпростіший спосіб просто вимочити м’ясо в холодній воді протягом 5-6 годин з дрібкою чебрецю, розмарину або іншими ароматними спеціями. Можна зробити маринад з розведеного червоного сухого вина або соєвого соусу з чорним перцем і лавровим листом.

Категорично не рекомендується додавати в маринади для косулятины оцти – це агресивні субстанції, які хоч і пом’якшують волокна, але, одночасно, висушують.

Важливо! Після вимочування м’ясо не промивають, а лише насухо протирають одноразовими серветками.

Вдалі приправи для козулі:

  • часник і кмин;
  • хмелі-сунелі;
  • ялівець;
  • імбир і цибулю.

При гасінні додайте моркву, помідори та солодкий перець.

Найвдаліші доповнення до косулятине, це – картопля, чорниця, журавлина, брусниця, гриби. служать основою для соусів, і добавкою до маринадів, і прикрасою страв.

Кулінарне призначення різних частин козулі

Практично будь-цільний шматок козулі підходить для запікання, відварювання, тушкування і смаження – , , , , .

  1. Для стейків вибирайте , та , .
  2. Бульйони і супи варіть з м’яса на кістці і мозкової кісточки, яка ще й чудово виходить, будучи запеченою.
  3. На шашлик беріть , або .
  4. Холодець готуйте з та , .
  5. , злегка обсмажте, потім стушкуйте. До речі, серце підходить для приготування на відкритому вогні.
  6. Для фаршу на котлетки, начинки і запіканки вибирайте , , і .
  7. козулі, традиційно, відварюють.

Увага! Найбільш соковитою і смачною дичину вийдуть, якщо її готувати великими шматками на кістки.

Готові напівфабрикати з косулі

Якщо на кулінарію немає часу або ви початківець кухар, скористайтесь заготовками з м’яса косулі. В магазині «біля будинку» ви такий шедевр, звичайно, не знайдете. Зате можете замовити в онлайн-магазині чудові і , , готові до запіканню на вугіллі і , і для , . Тоді з приготуванням відмінного обіду або вечері ви впораєтеся за півгодини.

До речі, з дикоросів з , і для страв з козулі також можна купити вже готові.

М’ясо косулі, напівфабрикати і доповнення вибирайте на нашому сайті у розділах:

  1. .
  2. .

Або користуйтеся пошуком по сайту.

Замовляйте доставку, отримуйте подарунки, збирайте бали за бонусною програмою на картку клієнта.

Способи приготування страв з м’яса козулі шукайте на сторінці Рецептів і на нашому .

Наскільки вам важлива харчова цінність споживаного м’яса і його екологічна чистота? Що і чому ви віддаєте перевагу – промзабой, фермерський продукт або дичину? Підписуйтесь на наш канал, залишайте коментарі та діліться секретами приготування косулятины, про яких ми не знаємо.