Город

Проект “різнобарв’я осінніх овочів і фруктів” (випуск 2/12) – “кабачок – наш пузатий товстун”

Он пузатий кабачок

Ліг під кущик на бочок,

Немов білий порося

До сонця підняв п’ятачок!

(автор – Е. Груданов)

***

“Товстун – кабачок

Повернувся на бік,

– На грядці я ще посплю,

Дощик, сонечко люблю,

Я люблю, де повітря чистіше!

Великий виріс КАБАЧИЩЕ.

Поки довго солодко спав,

Доведеться викликати самоскид. ”

(автор – Т. Пєтухова)

Кабачок – у мене асоціюється з життєрадісним і допитливим осликом Мафином з дитячої книжки Енн Хогарт “Мафін та його веселі друзі”.

Обкладинка книги і пластинки про пригоди ослика Мафина (знімки для колажу взяті з відкритих джерел в інтернеті)

Одне з оповідань із цієї книги називається” Мафін та його знаменитий кабачок”

Сюжет такий: ослик Мафін вирішив взяти участь у традиційній осінній виставці овочів і фруктів і зайняти, звичайно, почесне перше місце. Так-так, Мафін хотів слави і визнання.

І вибрав для цієї мети – кабачок. Чому? Мафін назвав цілих три:

По-перше, він зростає на горбочку, підносячись над іншими рослинами. Осликсядет поруч з ним, і всі будуть казати: “Дивіться, це ослик Мафін та його кабачок! “.

По-друге, у кабачків гарненькі жовті квіточки, які схожі на маленькі труби.

По-третє, великий кабачок треба везти на виставку у тачці. Він занадто важлива персона, тому слід занурити його в тачку і урочисто везти, а всі будуть дивитися на його власника і захоплюватися ним.

І Мафін став трудитися, не покладаючи рук, вірніше ніг. І ось, коли всі його друзі зібралися, щоб урочисто везти велетня – кабачка на виставку, виявилося, що плід былиспорчен! Адже кабачок був уподобаний сімейством мишей для свого літнього будиночка. І миші прогризли у шинку безліч ходів і норок.

Ілюстрації до розповіді “Мафін та його знаменитий кабачок” (знімки для колажу взяті з відкритих джерел в інтернеті)

Мафін був у розпачі! Але ситуацію виправила овечка Луїза, яка запропонувала виставити будинок-кабачок в розділі виставки “Незвичайне використання звичайних речей”.

І праці Мафинане пропали даром – він все-таки отримав головний приз!

А тепер згадав чи дізнаємося цікаві факти про кабачках.

1. БОТАНІЧНИЙ ПОРТРЕТ:

Кабачок -це трав’яниста, кущова або плетиста, БАГАТОРІЧНА (хоча в нашому, помірному кліматі – однорічник), квіткове, дводольну рослина.

Фотографії кабачків, в цьому році вони порадували городників і кількістю, і розмірами.

У рослини кабачок:

1) Стебло – потужний, прямостояче або сланке форми, опушений ( тобто на його поверхні є ворсинки або волоски),

2) Листки великі, п’ятилопатеві, опушені з товстими черешками

Фотографії кабачків і рослин та плодів.

3) Квітки – великі, жовті, одиночні і РІЗНОСТАТЕВІ (тобто кабачок – однодомна рослина, на якому одночасно ростуть і жіночі, і чоловічі квіти).

Квітки кабачків: жіночі та чоловічі (знімки для колажу взяті з відкритих джерел в інтернеті)

4) Плоди – у ботаніці відносяться до ягодообразным плодам – ТЫКВИНАМ, а в кулінарії – до ОВОЧІВ.

Плід – тиквіна (знімок сайда взятий з відкритих джерел в інтернеті)

5) Форма плодів – подовжена, неправильно – циліндрична. Забарвлення-сірувато-біла, зелена, жовті і майже чорні, гладкоокрашенные або в смужку, цятку та ін.

Різнокольорові кабачки (знімки для колажу взяті з відкритих джерел в інтернеті)

6) Шкірка плодовв недозрілому вигляді м’яка, при дозріванні стає твердою.

7) Насіння – видовжено-плоскі насіння, жовтуваті, у 2 рази менші, ніж у гарбуза.

2. РОДИННІ ЗВ’ЯЗКИ:

Кабачки належать до сімейства ГАРБУЗОВИХ, яке дуже численне і різноманітне.

Найближчі родичі -огірок звичайний, кавун, диня, гарбуз, патисон.

Близькі родичі кабачка: гарбузи, огірки, кавун і диня (знімки для колажу взяті з відкритих джерел в інтернеті)

Є й екзотичні види: дыняЛюффа (мочальная гарбуз), чайот їстівний (мексиканський огірок), воскова гарбуз (бениказа, зимова гарбуз), антільський огірок (ангурія, рогата огірок, огірок-їжачок).

Екзотичні родичі кабачка: дині Люфа, мексиканський огірок), антильські огірок і воскові гарбуза (знімки для колажу взяті з відкритих джерел в інтернеті)

Але самі близькі родичі кабачків, буквально їх кузени – це ЦУКІНІ.

Адже цукіні – це різновид кабачка (уменьшительноеот італійського слова “zucca” – “маленька тыквочка”), яку вивели в Італії в кінці XIX століття.

При цьому цукіні і кабачки все ж мають відмінності:

-за розміром: цукіні менше в довжину (до 20 см),

-за забарвленням плодів: кабачки зазвичай світло‑зелені, ацукини – темно – зелені, жовті, іноді – смугасті,

-по товщині шкірки і за кількістю насіння: у цукіні шкірка тонше, а насіння – менше, ніж у кабачків,

– по текстурі і смаком м’якоті: цукіні більш щільні і смак у них більш солодкуватий.

3. БАТЬКІВЩИНА КАБАЧКА І ПОХОДЖЕННЯ ЙОГО НАЗВИ.

Назви рослини кабачок прийшло до нас з тюркськими мови, наприклад, у турецькій мові це – “kabak, balkabağı”, що в перекладі означає “гарбуз”. Проте є думка, що назва походить від испанскогослова “calabacin” – “маленька гарбуз”.

На думку фахівців батьківщиною кабачків була Центральна Америка (північна Мексика), де їх почали вирощувати в якості городньої культури більше 7 000 років тому.

В Європу кабачок потрапив в XVI столітті з Нового Світу. Спочатку кабачки вирощувалися в ботанічних садах в декоративних цілях. У XVIII столітті італійці першими стали використовувати недозрілі кабачки в їжу.

У Росії кабачок став відомий тільки в XIX ст. Він потрапив в нашу країну з Греції і Туреччини.

4. ЦІКАВІ ФАКТИ І ЛЕГЕНДИ, ПОВ’ЯЗАНІ З КАБАЧКОМ.

Про походження кабачка існує красива легенда:

Давним – давно рибалки пішли в море на промисел, а мешканці рибальського села залишилися чекати на березі. Час минав, а рибалки не поверталися. В село прийшов голод. Жителі стали просити богів подарувати їм овоч, який буде таким же смачним і ніжним, як риба. І боги зглянулися до прохання людей. Так на землі з’явилися кабачки.

Тепер кілька цікавих фактів про цю рослину:

1) Коренныеамериканцы вживали в їжу тільки насіння кабачків.

2) Квіти кабачків – ЇСТІВНІ! І в Провансі особливо популярні фаршировані або смажені квіти кабачків.

Квітки кабачка і страви, приготовленые з них (знімки для колажу взяті з відкритих джерел в інтернеті).

3) Молоді кабачки володіють чудовими корисними властивостями і входять до складу диетическогои дитячого харчування, так як вони низькокалорійні і не викликають алергію.

Кабачки, в т ч з прямостоячого і стелящейся формою стебла (знімки для колажу взяті з відкритих джерел в інтернеті)

Джерела інформації:

1) Його величність – кабачок! Найдивовижніші факти, сайт – dzen. ru ” a/YQtd4VEFYCsu0cfg

2) 15 цікавих фактів про кабачках – сто фактів, сайт – http://сто фактів. рф”

3) Кабачок Рослинництво | Сільське господарство | сайт – universityagro. ru

4) Що таке кабачок: ягода або овоч. Історія, цікаві факти, склад, сайт – sadgrad. ru “Сад і город” Рослинництво